Może na pierwszy rzut oka dziwi Was ten tytuł: „Pszczeli chleb?”. Otóż tak niekiedy określa się pierzgę, czyli jeden z produktów pszczelich, o którym chciałbym dziś trochę napisać.
Jak powstaje ten pszczeli chleb? Nie potrzeba breadmakera ani pieca czy piekarnika. Otóż…
…pszczoły zbieraczki przynoszą do ula nie tylko nektar z kwiatów. Przynoszą też wodę, różne żywice oraz pyłek kwiatowy. Ten ostatni przynoszą w koszyczkach, które mają na trzeciej parze odnóży. Są to kolorowe kuleczki, które fachowo określa się jako obnóża pyłkowe. W ulu strącają je do komórek plastra. W jednej komórce składają kilkanaście takich ładunków każdy o masie od 8 do 15 mg. Mogą one pochodzić z różnych roślin i wtedy finalny produkt będzie miał różnokolorową strukturę. Pszczoły ulowe rozdrabniają następnie te obnóża pyłkowe i ubijają je swoimi głowami zapełniając około 2/3 objętości komórki. Zalewają je następnie miodem i zamykają je na końcu wieczkiem woskowym. W ten sposób pszczoły wytwarzają beztlenowe warunki, w których zachodzi fermentacja mlekowa. W ulu panuje temperatura około 35 st. Celsiusza. Zawarte w miodzie pałeczki Lactobacillus acidophilus wytwarzają kwas mlekowy w wyniku czego pH zawartości komórki plastra spada do około 4,0 – 4,5 co skutecznie zabezpiecza mieszankę obnóży pyłkowych i miodu przed zepsuciem. To w wielkim skrócie opis procesu powstawania chleba pszczelego czyli PIERZGI.
Pszczelarze pozyskują pierzgę ponieważ wiedzą jak wiele ma ona właściwości. I trzeba sobie szczerze powiedzieć, że ma ich o dużo więcej niż miód. W skład chleba pszczelego wchodzą białka, węglowodany, lipidy i biopierwiastki. Występują one w innych proporcjach niż w przypadku obnóży pyłkowych.
Zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.
Zalecana dawka dla osób dorosłych to trzy łyżeczki dziennie, najlepiej 30-60 minut przed posiłkiem. Dla dzieci zaleca się połowę tej dawki także w trzech porcjach.
Pierzgę można spożywać na samo lub jako dodatek do potraw, np. jogurtu, musli, sałatek… Wiele osób spożywa pierzgę tworząc zawiesinę z płynem. Może to być np. letnia woda z miodem, sok, mleko, letnia herbata… Ważne jest, by taka zawiesina postała w temperaturze pokojowej około 30-60 minut. Podobnie jak w przypadku wody z miodem, wiele osób zostawia taką miksturę na noc i wypija następnego dnia rano, po czym od razu przygotowuje porcję na obiad i analogicznie po obiedzie robi porcję na kolację. Pomocny i praktyczny okaże się tutaj kubek z wieczkiem zabezpieczającym przed muszkami. Ciekawą formą spożywania pierzgi jest napój dla kolarzy. Nie ma tutaj wielkiej filozofii w jego przygotowaniu. Woda, miód (super smakuje tu miód z cytryną i imbirem), pierzga. Wszystko mieszamy, wlewamy do bidonu i mamy świetny energetyk na drogę lub na zajęcia fitnes, siłownie, mecz itp.
Mimo iż pierzga powstaje przede wszystkim z obnóży pyłkowych to jednak ma trochę inne działanie. Przede wszystkim ma o wiele łatwiejsze wchłanianie przez nasz organizm zawartych w niej substancji. To za sprawą braku otoczki pyłkowej i zawarte w niej enzymy.
Pierzga ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i kondycję naszego organizmu. Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu. Dostarcza substancje odżywcze do organizmu i wzmacnia system nerwowy, dlatego znajduje zastosowanie w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie. Wspomaga także koncentrację i pamięć. Można stosować ją w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego. Na sesji i przed ważną rozmową znacznie poprawi efekt finalny. Pierzga ma działanie regulujące funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki swoim właściwościom przeciwbakteryjnym jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności, np. w sezonie jesienno-zimowym. Ponadto działa łagodząco na reakcje alergiczne. Warto zatem rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia. Reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów, co sprawia, że pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowe i jak większość produktów pszczelich, zbawiennie wpływa na serce. Dodatkowo wykazuje ona działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Ważne jest, że pierzga ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby, działa odtruwająco i ochronnie.
Wyniki naukowe potwierdziły, że pierzgą z ogromnymi sukcesami leczy się pacjentów z niedokrwienną chorobą serca, nadciśnieniem tętniczym i zapaleniem mięśnia sercowego oraz niedoborem żelaza.
Alergicy powinni zachować szczególną ostrożność i w razie pojawienia się uczulenia powinni zrezygnować ze spożywania pierzgi.
Pierzga podobnie jak pyłek służy odczulaniu, ale o tym innym razem…